جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها

تبیین صلاحیت محلی

فهرست مطالب

به موجب فرازی از ماده 158 قانون کار،وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی می تواند با توجه به میزان کار و در صورت لزوم ،اقدام به تشکیل چندین هیات تشخیص در سطح هر استان نماید،بنابراین مفروض قانون گذار این است که در هر استان باید حداقل یک هیات تشخیص،تشکیل شود که به اختلاف ها و دعاوی کارگری و کارفرمایی آن استان رسیدگی نماید،بنابراین وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نمی تواند،یک هیات تشخیص برای دو یا چند استان تشکیل دهد،این نظر به ویژه با سیاق عبارات ماده 160 قانون کار تایید می شود،بنابراین باید دید کدام یک از هیات های تشخیص و حل اختلاف تشکیل شده در کشور،صالح به رسیدگی به دعوای کارگری و کارفرمایی می باشند و خواهان باید به کدام یک مراجعه کند.

الف-اصل:محل آخرین کارگاه

با توجه به ماده 10 آیین دادرسی کار محل مراجعه خواهان برای اقامه دعوا،اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی محلی است که آخرین کارگاه در آن واقع است بنابراین خواهان باید اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی محلی مراجعه نماید که آخرین کارگاه وی که در آن کار می کرده است،در آن محل واقع شده است به عبارت دیگر ملاک صلاحیت محلی برای اقامه دعوا محل آخرین کارگاه می باشد.

امکان دارد ،کارگری با کارفرمایی در چندین محل یا کارگاه کار کرده باشد و سپس بین آن دو اختلاف حاصل شده باشد ،در آن صورت حتی اگر منشا اختلاف در کارگاه های قبلی باشد،محل اقامه دعوا،آخرین کارگاهی است که کارگر در آن کار می کند.

ب- استثنائات

اگر چه آیین دادرسی کار،ملاک اقامه دعوا را محل آخرین کارگاه دانسته است،اما استثنائاتی را نیز بر مبنای مزبور وارد نموده است که به شرح ذیل توضیح داده می شود

با توجه به ماده 11 آیین دادرسی کار چنان چه کارگر در ماموریت موضوع ماده 46 قانون کار باشد،کارگاه اصلی،آخرین کارگاه محسوب می شود،به موجب تبصره ماده 46 قانون کار ماموریت به موردی اطلاق می شود که کارگر برای انجام کار،حداقل 50 کیلومتر از محل کارگاه اصلی دور شود و یا ناگزیر باشد حداقل یک شب در محل ماموریت نوقف نماید.بنابراین محل انجام ماموریت یا کارگاه انجام ماموریت ،اگر چه از نظر مادی آخرین کارگاه محسوب می شود،لیکن چون حالت موقتی دارد نمی توان محل مزبور را ملاک اقامه دعوا محسوب کرد و چنان چه در حین انجام ماموریت اختلافی بین طرفین حادث شود،مراجع حل اختلاف کار مستقر در محل مزبور را صالح به رسیدگی به دعوا دانست،بلکه محل کارگاه اصلی(در واقع همان محل آخرین کارگاه است)محل صالح برای اقامه دعوا می باشد.

در مواردی اتفاق می افتد که آخرین محل کار کارگر معلوم نیست،به عنوان مثال کارگرانی که در قطار بین شهری کار می کند،اگر چه داخل قطار کارگاه آنان محسوب می شود،لیکن نظر به متحرک بودن کارگاه،تعیین جغرافیایی محل آخرین کارگاه امکان پذیر نمی باشد،بنابراین باید با توجه به مصادیقی،محل کارگاه اصلی را مشخص نمود،از آن جا که در این خصوص آیین رسیدگی سابق سکوت نموده بود و مواردی در عمل پیش آمد که باید پاسخ داده می شد،آیین دادرسی کار برای جبران نقیضه و به درستی به موضوع پرداخته است و مصادیقی را برای اعیین کارگاه اصلی بیان نموده است،بر اساس ماده 12 آیین دادرسی کار چنان چه آخرین محل کار کارگر معلوم نباشد،محل دریافت مزد،در صورتی که محل دریافت مزد معلوم نباشد،محل انعقاد قرارداد و چنان چه محل انعقاد قرارداد نیز مشخص نباشد،محل لقامت خوانده ملاک تقدیم دادخواست خواهد بود.

به موجب ماده 13 آیین دادرسی کار در قراردادی که طرفین آن ایرانی هستند،چنان چه کارگاه خارج از کشور بوده و حاکمیت مقررات کشور محل استقرار کارگاه نافذ یا مورد توافق طرفین نباشد،مقررات کشور ایران نافذ و اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی محل اقامت خوانده در ایران صالح به رسیدگی خواهد بود.

اگر در حال حاضر با مشکلاتی مانند رد نکردن حق بیمه توسط کارفرما، عدم دریافت حقوق، شرایط نامناسب کاری یا اخراج ناگهانی بدون قرارداد کار مواجه هستید، با کارشناسان حقوقی «کارتامین» تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا با بررسی دقیق پرونده و ارائه راهنمایی‌های تخصصی در خصوص مدارک لازم برای شکایت از کارفرما را برای شما هموار کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره ۷۶۷۹۳۳۰۱-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان با بهترین وکلای اداره کار تهران را پر کنید. همچنین برای مشاهده قراردادهای کار به بانک قراردادهای کارتامین مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
بیمه زنان خانه دار و دختران مجرد

یکی از دغدغه‌های زنان خانه دار که شغل دیگری ندارند؛ داشتن بیمه است. زنان خانه دار و دختران مجرد می‌توانند ضمن استفاده از پوشش‌های بیمه‌ای، پشتوانه‌ای برای آینده خود و حتی فرزندان خویش داشته باشند. بر همین اساس، این دسته از خانم‌ها (مجرد یا متاهل) می‌توانند در رده سنی ۱۸ تا ۵۰ سال از خدمات و پوشش‌های بیمه تامین اجتماعی استفاده کنند.

انواع دفاع در دادرسی کار

انواع دفاع در دادرسی کار در دادرسی کار،همانند دادرسی مدنی،دفاع به دو نوع کلی تقسیم می شود: دفاع شکلی و دفاع ماهویکه ابتدا به بررسی دفاع شکلی و سپس دفاع ماهوی می پردازیم.

امنيت شغلي

امنيت شغلي:ماهيت “حمايتي بودن” قانون كار ايجاب مي كند كه براي امنيت شغلي كارگران حداقل هايي را مشخص كرده و تجاوز به آنها را(كه از حقوق بنيادين و اساسي هر فرد محسوب مي شود)منع كند.وبه خاطر اهميت زياد “امنيت شغلي كارگران”در اسناد بين المللي و قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و قانون كار كشورمان،بدان اشاره شده و براي آن ضمانت اجراهاي خاصي در نظر گرفته شده است….

قانون كار و بانك ها

قانون كار و بانك ها: قبل از ملي شدن بانك ها كه بعد از انقلاب اسلامي صورت گرفته به استثناي بانك هاي دولتي مانند بانك مركزي و ملي كه تابع مقررات خاص استخدامي بودند ساير بانك ها تحت پوشش قانون كار قرار داشته اند و براي رسيدگي به شكايات مستخدمين بانك ها آيين نامه مربوط به تشكيل جلسات و نحوه رسيدگي هيات حل اختلاف مستخدمين بانك ها به تصويب رسيده بود و آيين نامه اي نيز راجع به انتخاب نماينده كاركنان بانك ها در هيات حل اختلاف مستخدمين بانك ها،وجود داشت.

فرجام خواهی از آرای اداره کار

فرجام خواهی از آرای اداره کار: به استناد بند 2 ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری،آرای هیات حل اختلاف،قابل اعتراض در شعبات دیوان عدالت اداری می باشند

دادنامه 1963 – 1964 هيات عمومي ديوان عدالت اداري

نظر به اینکه به موجب ماده ۳۵ قانون کار مزد عبارت است از: « وجوه نقدی یا غیرنقدی و یا مجموع آنها که در مقابل کار به کارگر پرداخت می‌شود.» و مطابق رأی وحدت رویه شماره ۸۶۱ـ ۱۳۸۷/۱۲/۱۳ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری: « مرخصی ذخیره شده، ایامی است که کارگر مشمول قانون کار با وجود حق استفاده از مرخصی با دریافت مزد قانونی از آن برخوردار نشده بلکه عملاً به کار اشتغال داشته است، بنابراین استحقاق او به استفاده از تمام دریافتی ایام اشتغال به خدمت بر اساس قانون کار و مقررات مربوط به آن محرز است»،…..

با کارشناسان ما در ارتباط باشید
جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.