جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها
شرایط کار کارگران

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

فهرست مطالب

شرایط کار (بخش سوم – ساعات كاركرد، اضافه كاري، شبكاري، نوبتكاري)

مبحث دوم از فصل سوم قانون کار به موضوع مدت کار و ساعات کارکرد، کار روز و شب، کار مختلط و متناوب، نوبت کاری و شبکاری، اضافه کاری و تعطیل کاری می پردازد.

مدت و ساعات کارکرد

نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.

اضافه کار کارگران در سال جدید
نیرو یا وقتی را که کارگر به منظور انجام کار در اختیار کارفرما میگذارد ساعت کار میگویند که جز در موارد استثنا از روزی 8 ساعت در روز تجاوز نمی کند.


طرفین می توانند با توافق یکدیگر ساعات کار را در بعضی روزها بیشتر یا کمتر تعیین کنند. مشروط به آنکه مجموع ساعات کار هفته از 44 ساعت تجاوز نکند.
کار ساعت 6 الی 22 کار روز و 22 تا 6 بامداد را کار شب و کارهایی که بخشی در روز و بخشی در شب انجام می شود را کار مختلط می نامند.

کار متناوب ساعت کاری پیوسته نداشته و کارها در فواصل مختلف روز انجام میشود. در کار متناوب از زمان شروع تا خاتمه (که با توافق طرفین و بسته به نوع کار تعیین می شود) نباید از 15 ساعت در شبانه روز بیشتر باشد. (مانند اکثر کارگاههای نانوایی و …)
فواصل تناوب در اختیار کارگر بوده و حضور او در این فواصل در کارگاه الزامی نمی باشد.

کار نوبتی

کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد.

طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند.

برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.

 کار نوبتی عبارتست از کاری که در طول ماه چرخش دارد به نحوی که نوبتهای آن در صبح، عصر یا شب واقع گردد. طبق این تعریف به ساعت کار 6 الی 14 کار صبح، 14 الی 22 کار عصر و 22 الی 6 صبح کار شب می گویند. برای نوبت کاری صبح و عصر 10%، صبح و عصر و شب 15% و صبح و شب یا عصر و شب 5/22% مازاد بر مزد ماهانه به عنوان فوق ا لعاده نوبت کاری پرداخت می گردد.


همینکه در طول یکماه ساعت کار کارگر چرخش داشته باشد حتی در دو یا سه شیفت، نوبت کاری موضوعیت یافته و کارفرما مکلف به پرداخت فوق العاده نوبت کاری می باشد.

شبکاری

برای ساعت کار شب (به کارگران غیر نوبتی) 35% اضافه بر مزد ساعتی فوق العاده شبکاری پرداخت می گردد.

لازم به توضیح است که فرد توامان نمیتواند هم مستحق دریافت شبکاری باشد و هم نوبت کاری. فردی که کار نوبتی انجام میدهد فوق العاده شبکاری نمیگیرد.

اضافه کاری

مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید.

مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است.

و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.

میزان مزد اضافه کاری
 مستند به ماده 59 قانون کار در صورت موافقت کارگر و پرداخت 40% مازاد بر مزد هر ساعت کاری، کار اضافی به کارگر ارجاع می شود که نباید از 4 ساعت در روز تجاوز نماید مگر در موارد استثنایی با توافق طرفین و صرفا جهت جلوگیری از حوادث قابل پیش بینی و یا ترمیم خسارتی که نتیجه حوادث مذکور است و جهت اعاده فعالیت کارگاه. ارجاع کار اضافی به کارگران شبکار و کارگران شاغل در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.


پس از انجام کار اضافی کارفرما مکلف است ظرف حداکثر 48 ساعت موضوع را به اداره کار محل اطلاع دهد تا ضرورت کار اضافی و مدت آن مشخص شود.

در صورت عدم تایید ضرورت کار اضافی توسط اداره کار، کارفرما مکلف به پرداخت غرامت و خسارت وارده به کارگر با حکم دادگاه می باشد.

شرایط کار (بخش سوم)

اگر در حال حاضر با مشکلاتی مانند رد نکردن حق بیمه توسط کارفرما، عدم دریافت حقوق، شرایط نامناسب کاری یا اخراج ناگهانی بدون قرارداد کار مواجه هستید، با کارشناسان حقوقی «کارتامین» تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا با بررسی دقیق پرونده و ارائه راهنمایی‌های تخصصی در خصوص مدارک لازم برای شکایت از کارفرما را برای شما هموار کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره ۷۶۷۹۳۳۰۱-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان با بهترین وکلای اداره کار تهران را پر کنید. همچنین برای مشاهده قراردادهای کار به بانک قراردادهای کارتامین مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
خدمات رفاهی کارگران

……………کارفرمایانی که از فراهم نمودن شرایط رفاهی عنوان شده برای کارگران خودداری نمایند به مجازات مقرر در ماده 173 قانون کار محکوم خواهند شد……

آموزش و اشتغال (بخش دوم)

آموزش و اشتغال (بخش دوم) – قرارداد و مراكز كارآموزي – اشتغال: وزارت كار مكلف است امكانات آموزشي لازم را به منظور اشتغال مولد و مستمر جويندگان كار و بالا بردن دانش فني كارگران فراهم نموده. و بر حسب نياز و با توجه به نوع صنعت موجود در نقاط مختلف كشور براي ايجاد و توسعه مراكز كارآموزي در سطوح مختلف مهارت اقدام نمايد. كه اين مراكز آموزش از نظر مالي و اداري مستقلا زير نظر وزارت كار اداره خواهد شد.

پارك علم و فناوري در قانون کار

تعريف پارك علمي توسط IASP در سال 2002 :يك پارك علمي سازماني است كه به وسيله متخصصان حرفه اي اداره مي شود و هدف اصلي اين سازمان افزايش ثروت در جامعه از طريق تشويق و ارتقا فرهنگ نوآوري و افزايش قدرت رقابت در ميان شركتهاي و موسساتي است كه متكي بر علم و دانش در محيط پارك فعاليت مي كنند.

قانون تغيير شرايط كار چیست؟

قانون تغيير شرايط كار چیست؟ تغییر شایط کار را چگونه میتوان در کار کارگران ایجاد کرد تا منافاتی با قانون کار نداشته باشد؟ آیا تغییر مسولیت کارگر تغییر شرایط کار محسوب میشود؟ سوالاتی این …

ادله اثبات دعوی در مراجع حل اختلاف کار

ادله اثبات دعوی در مراجع حل اختلاف کار:اقرار در لغت به معنای تثبیت کردن و ابقا کردن، استقرار چیزی، ثابت کردن چیزی، خبردادن از حقی می باشد.اقرار یکی از ساده ترین و سنتی ترین و قدیمی ترین طرق اثبات دعوی می باشد. ادله اثبات دعوی در مراجع حل اختلاف کار اقرار …

با کارشناسان ما در ارتباط باشید
جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.