جستجو کردن
دسته‌بندی‌ها
کار اجباری و بهره کشی از دیگران

كار اجباري و بهره كشي

فهرست مطالب

كار اجباري و بهره كشي از ديگران

به استناد ماده 6 قانون کار :

بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم قانون اساسی. (رعایت آزادی انتخاب شغل، و عدم اجبار افراد به کاری معین و جلوگیری از بهره کشی از کار دیگری. )

بند شش اصل دوم. (نفی هرگونه ستمگری و ستمکشی و سلطه گری و سلطه پذیری. )

و اصول نوزدهم (مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند. و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود. )

بیستم. (همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلامی برخوردارند. )

و بیست و هشتم. (هرکس حق دارد شغلی را که بدان مایل است. و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید. )

كار اجباري و بهره كشي

-در باب كار اجباري و بهره كشي از ديگران در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اجبار افراد به کار معین و بهره کشی از دیگری ممنوع و مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند. و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود. و همه افراد اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند. و هرکس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.»

ضمانت اجرای ماده 6 قانون کار

برای تضمین اجرای ماده مطروحه، قانونگذار ماده 172 قانون کار را وضع و پیش بینی کرده است که بیان میدارد:

«کار اجباری با توجه به ماده 6 این قانون به هر شکل ممنوع است. و متخلف علاوه بر پرداخت اجرت المثل کار انجام یافته و جبران خسارت، با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به حبس از 91 روز تا یکسال و یا جریمه نقدی معادل 50 تا 200 برابر حداقل مزد روزانه محکوم خواهد شد. »

در ادامه این ماده آمده است. :

«هرگاه چند نفر به اتفاق یا از طریق یک موسسه، شخصی را به کار اجباری بگمارند هر یک از متخلفان به مجازاتهای فوق محکوم و مشترکاً مسئول پرداخت اجرت المثل خواهند بود. مگر آنکه مسبب اقوی از مباشر باشد که در این صورت مسبب شخصاً مسئول است.»

سبب اقوي از مباشر يعني…

لازم به توضیح است که درفرهنگ لغت مباشر کسی است که مستقیما اقدام به عملی کردن کار نماید و مسبب یعنی فردی سبب ایجاد جرم یا تلف شدن یا جنایت علیه دیگری شود.

بر اساس قانون مجازات اسلامی، مباشرت در جنایت آن است که آن جنایت (یا آن فعل) توسط خود جانی (فاعل) واقع شود. اما سبب اقوی از مباشر، کسی است که ارتکاب جرم عقلاً به او منتسب است بطوری که اگر آن فرد نبود، جنایت حاصل نمیشد مانند آنکه فردی چاهی بکند (مسبب) و کسی در آن بیفتد و آسیب ببیند.

توضیح تکمیلی ضمانت اجرای ماده 6 قانون کار

در تبصره ماده 172 قانون کار بیان میدارد. :

«چنانچه چند نفر بطور جمعی به کار اجباری گمارده شوند، متخلف یا متخلفین علاوه بر پرداخت اجرت المثل، با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم خواهند شد. »

كار اجباري و بهره كشي از ديگران

صفحه اصلی

ماشین آنلاین محاسبه مزد حداقل قانون کار

اگر در حال حاضر با مشکلاتی مانند رد نکردن حق بیمه توسط کارفرما، عدم دریافت حقوق، شرایط نامناسب کاری یا اخراج ناگهانی بدون قرارداد کار مواجه هستید، با کارشناسان حقوقی «کارتامین» تماس بگیرید. ما به شما کمک می‌کنیم تا با بررسی دقیق پرونده و ارائه راهنمایی‌های تخصصی در خصوص مدارک لازم برای شکایت از کارفرما را برای شما هموار کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان، با شماره ۷۶۷۹۳۳۰۱-۰۲۱ تماس بگیرید یا فرم مشاوره رایگان با بهترین وکلای اداره کار تهران را پر کنید. همچنین برای مشاهده قراردادهای کار به بانک قراردادهای کارتامین مراجعه فرمایید.

مقالات مرتبط

با کارشناسان ما در ارتباط باشید

5 پاسخ

  1. با سلام و احترام
    ضمن تشکر از زحمت شما، لطفاً کار اجباری و بهره کشی را هر کدام منفرداً و منجزاً تعریف بفرمایید.

  2. با سلام و خسته نباشید مقاله خیلی کاملی بود ممنون از زحمات شما

  3. والله فعلا من در یکی از شرکتهای پخش دارو وابسته شستا بخاطر اهداف فروش نجومی و غیر منطقی هر روز ۱۶ ساعت کار اجباری و تحت فشار هستم ریالی اضافه کار نمیدهند که هیچ هر روز تهدید به اخراج و برخوردهای ناشایست دیگه عادت ما شده و اعتراض هم که می کنیم مدیر مرکز میگه منو از جاهای بزرگ اینجا گذاشتن هیچ غلطی نمیتونین بکنید … دیگه بعد از ۱۵ سال خدمت واقعا بخاطر این زورگوییها می خوام از شرکت دربیام خدا لعنت کنه باعث وبانی این ظلمها رو

    1. سلام
      متاسفانه برخی از مدیران منصوب بدون توجه به عواقب بعدی اقداماتی انجام میدهند که نه تنها باعث سرکوب انگیزه یک شخص که باعث سرکوب سایر پرسنل نیز میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پربازدیدترین‌های ماه
قرارداد کار (بخش اول)

قرارداد کار (بخش یک)بخش اول فصل دوم قانون کار به مبحث قرارداد کار پرداخته است. به استناد ماده 7 قانون کار «قرارداد کار عبارت است از. قرارداد کتبی یا شفاهی..(ادامه)

قوانین ساعات کار و اضافه کاری کارگران

ساعات کار و اضافه کاری کارگران مشمول قانون کار در ماده ۵۱ قانون کار و تبصره ۱ و ۲ همان ماده و برای کارهای سخت و زیان آور و زیرزمینی در ماده ۵۲ قانون کار تعیین شده است. برابر با تبصره ۱ ماده ۵۱ قانون کار مجموع ساعات کار هفتگی کارگران نباید از ۴۴ ساعت در هفته تجاوز نماید. ماهیت برخی مشاغل و کارها و کارگاه ها به نحوی است که ساعات کار کارگران از این مقدار بیشتر می شود.

نحوه انجام ابلاغ در آیین دادرسی کار

به موجب ماده 38 آیین دادرسی کار « مامور ابلاغ مکلف است حداکثر ظرف دو روز از تاریخ تحویل، اوراق را به خوانده ابلاغ نموده و در برگ دیگر اخطاریه، رسید بگیرد و خود نیز ابلاغ را گواهی نماید ابلاغ اوراق در نشانی اعلام شده از سوی خواهان به عمل خواهد آمد. »

مزد 1401 مصوب شورای عالی کار

مزد 1401 مصوب شورای عالی کار: نشست دستمزد شورای عالی کار که از ساعت 18 عصر چهارشنبه مورخ 1400/12/18 با حضور نمایندگان کارگری و کارفرمایی و دولت آغاز شده بود پس از 15 ساعت مذاکره طولانی سرانجام با توافق شرکای اجتماعی افزایشات مزدی سال 1401 به تصویب رسید.

تغییر حقوقی مالکیت کارگاه

تغییر حقوقی مالکیت کارگاه (ماده ۱۲ قانون کار): به استناد ماده 12 قانون كار. :« هرنوع تغيير حقوقي در وضع مالكيت كارگاه از قبيل فروش يا انتقال به هر شكل، تغيير نوع توليد،‌ادغام در موسسه ديگر، ملي شدن كارگاه، فوت مالك و امثال اينها،‌در رابطه قراردادي كارگراني كه قراردادشان قطعيت يافته است موثر نمي باشد و كارفرماي جديد…

با کارشناسان ما در ارتباط باشید
جستجو کردن

مشاوره رایگان با وکیل اداره کار

برای رزرو مشاوره رایگان با وکلای کارتامین فرم زیر را تکمیل کنید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن با شما تماس خواهند گرفت.